upa_architektur_Schule_Mexico_Tulum
upa_architektur_plastic-school_Tulum_Mexico_upcycling
upa_architecture_plastic-school_Tulum_Mexico_community-area1
upa_architecture_plastic-school_Tulum_Mexico_community-area
upa_architecture_plastic-school_Tulum_Mexico_construction_1
upa_architecture_plastic-school_Tulum_Mexico_structure
upa_architecture_plastic-school_Tulum_Mexico_construction
upa_architecture_plastic-school_Tulum_Mexico_sustainability
upa_architecture_plastic-school_Tulum_Mexico_groundfloor
upa_architecture_plastic-school_Tulum_Mexico_cut
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Plastic School Tulum

Idea It is our responsibility to find new solutions to deal with the huge amount of plastic waste we have already produced. In our opinion, recycling is not efficient enough. The process of recycling uses a lot of new energy to recreate the same problems again. We think about giving plastic waste a new, better value by UPcycling the waste into new products. Design The purpose of building TULUM PLASTIC SCHOOL is creating a sustainable and social spot in the neighbourhood to teach kids about art, wellness and environment. We believe that the ambience of the school should be friendly and warm. Inspired by typical Mexican street art and the usage of mixed coloured plastics, our building will turn up in a marble-esque colourful variety. The supporting structure and all other parts are made of UPcycled plastic waste. After producing the different types of building materials, we can post process them like wood and use them for construction. All rooms are situated around the tree in the middle. The multipurpose room is an open space area directly connected to the court which can be used all year, even during the rainy season. The office, including a meeting room, and a classroom for approximately 20 kids are also situated around the tree. We suggest closing the entrance to the existing studio1 by using UPcycled plastic “bricks”. There will be only one entrance which is located on the North side of the plot, right next to the existing entrance. Sustainability Natural ventilation is possible by lifting off the building of the ground. A breeze beneath the building cools the building down. The inner court situation increases this effect. The heat in every room can escape through a special designed two-layered roof. Solar panels on the roof, a rainwater collection system and as much UPcycled building materials as possible, make this school sustainable and unique.

Wettbewerb
Kategorie
Auftraggeber*in
Ort
BGF
BRI

Finalist // 2019
Anbau rein aus upcycelten Plastik // Schule
MOM I´M FINE // LADLE
Tulum // Yucatán // Mexiko
150 m²
630 m³

Wettbewerb
Kategorie
Kooperation
Auftraggeber*in
Ort
BGF

Finalist // 2019
Schule
MOM I´M FINE // LADLE
Tulum // Yucatán // Mexiko
150 m²
630 m³